joi, 16 noiembrie 2023

Schimb de bune practici în protopopiatul Buiucani, mun. Chișinău


    Schimbul de experiență și bune practici între profesorii de religie reprezintă un element vital în îmbunătățirea calității educației religioase. Acest proces nu doar îmbogățește cunoștințele didactice ale cadrelor didactice implicate, ci are un impact semnificativ și pozitiv asupra elevilor și comunităților în care aceștia activează. 
    Un aspect crucial al schimbului de experiență constă în diversitatea metodelor și strategiilor de predare utilizate de profesorii de religie. Fiecare cadru didactic aduce cu sine un set unic de abordări, adaptate la specificul grupului de elevi cu care lucrează. Prin împărtășirea acestor metode, profesorii pot descoperi noi modalități de a face materia mai accesibilă și captivantă pentru elevi, adaptându-se nevoilor individuale ale acestora. 
    Astfel în perioada 08.12.2022 - 30.10.2023 în sectorul Buiucani, municipiul Chișinău s-a desfășurat diseminarea bunelor practici în cadrul orelor de religie. Scopul principal al acestei campanii a fost eficientizarea metodelor și strategiilor didactice folosite în timpul orelor de religie. 
    În cadrul acestei campanii de schimb de experiență preoții și profesorii de religie au desfășura ore publice după cum urmează: 
📖Pr Vasile Manică gimnaziul ,,Ion T. Costin”, Ghidighici, a desfășurat oră publică în clasa a III-a, cu subiectul: „David și Solomon”. 
📖Profesorul Iulian Butnaru, Instituția Publică Complex Educațional „Ilie Fulga” Stăuceni, a desfășurat ora publică în clasa IV, cu subiectul: „Decalogul: datoriile față de aproapele”. 
📖Preoteasa Elena Pleșca, Instituția Publică Liceul Teoretic „Grătiești”, Grătiești, a desfășurat ora publică în clasa a IV-a, cu subiectul: „Pilda bogatului nemilostiv şi a sărmanului Lazăr”. 
📖Pr Vasile Manică, Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Hyperion”, Durlești a desfășurat ora publică în clasa a V-a, cu subiectul: „Crearea lumii văzute”. 
    Schimbul de bune practici întărește comunitatea profesorilor de religie, construind legături solide între aceștia. Această rețea de colaborare poate servi drept sursă de sprijin și inspirație, oferind profesorilor resurse și idei noi pentru a-și îmbunătăți constant abilitățile pedagogice. 

miercuri, 1 noiembrie 2023

Oră publică la Religie în IPLT „Hyperion”, or. Durlești


    În data de 30 octombrie 2023, în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic „Hyperion”, or. Durlești, mun. Chișinău, profesorul de Religie, preot-profesor MANICA Vasile, a susținut în cadrul procesului de atestare două lecții publice cu elevii claselor a V-a la subiectul „Crearea lumii văzute” și cu elevii clasei a VIII-a la subiectul „Halloween - tradiție sau păgânism”. 
   Activitățile organizate au fost asistate de membrii comisiei de atestare a instituției de învățământ și a invitaților: IORDACHESCU Veaceslav, șef al Cabinetului metodic, profesor de religie grad didactic I (unu); profesorul BUTNARU Iulian, grad didactic I (unu); MARANDIUC Emilia. Lecția desfășurată cu elevii clasei a V-a a demonstrat competențe digitale avansate, lecția fiind desfășurată în SMART LAB-ul instituției, elevii având ocazia să vizualizeze cu ajutorul ochelarilor 3D planetele, soarele, luna, animalele, plantele și omul -  toate, conform celor 7 zile ale creației.  
    Iar elevii clasei a VIII-a au reflectat critic asupra mesajului sărbătorii de Halloween și și-au creat propria părere având la baza faptele despre apariția acestei sărbători, a modului în care este petrecută această zi. Elevii au analizat mesajul acestei sărbători în baza textului Biblic și au contrapus tradițiile de Halloween cu  tradiții poporului român (colindul, uratul, semănatul etc.). Demersul didactic a fost proiectat din perspectiva constructivistă implicând toți elevii prin alternarea metodelor de lucru: individual, în grupuri și frontal. 

joi, 26 octombrie 2023

Proiect didactic (Word) cu subiectul: „Halloween sărbătoare sau păgânism?”, propunător: Vasile Manica

fdfee
(Textul de mai sus este unul greșit și promovează dezinformarea) 
Halloween - All Hallows' Eve (Ajunul zilei Tuturor Sfinților). La romano-catolici în următoarea zi sunt pomeniți toți sfinții, însă lucrurile din păcate au luat o altă întorsătură.

   Cu apropierea sărbătorii Halloween, se deschide o oportunitate pentru a discuta acest subiect în sala de clasă. În acest sens, vă propunem un proiect de lecție în format Word, care este flexibil și poate fi adaptat în funcție de nivelul de vârstă și interesele elevilor voștri. 
   În calitate de profesori, avem responsabilitatea de să furnizăm informații corecte și verificabile elevilor noștri. Astfel, îi vom ajuta să înțeleagă într-adevăr originile și semnificația acestei sărbători iar în baza acestora să ia o decizie personală. 
   Proiectul didactic își propune atingerea următoarelor obiective: 
O1. Să identifice 2-3 premise ale apariției și dezvoltării Halloween-ului la poporul român; 
O2. Să enumere 3-4 caracteristici ale Halloween-ului studiind fișa de text; 
O3. Să plaseze pe axa timpului principalele etape ale apariției și dezvoltării sărbătorii de Halloween; 
O4. Să reevalueze în baza istorioarei importanța sărbătorilor și a tradițiilor naționale; 
   Proiectul de lecție pe care-l propunem include resurse educaționale, informații corecte despre Halloween și activități interactive care să ajute elevii să înțeleagă mai bine această sărbătoare. Cu această abordare, ne putem asigura că elevii noștri nu vor fi influențați de informații incorecte sau mituri și vor putea să-și dezvolte o înțelegere mai profundă a diverselor aspecte culturale și istorice ale Halloween-ului. În plus, îi vom încuraja să fie critici și să cerceteze informațiile pe cont propriu pentru a evita să accepte orice informație ca adevăr absolut. Astfel, contribuim la dezvoltarea gândirii critice și la educația lor continuă.

joi, 5 octombrie 2023

De ziua ta, iubite dascăl...

    Dragi colegi de breaslă, 

în această zi însemnată vă aduc cele mai sincere urări de sănătate, exprimându-mi aprecierea, recunoștința și gratitudinea pentru munca Dumneavoastră! Este grea misiunea noastră, dar una din puținele profesii care răsplătește și peste generații munca, străduința și dedicația cu care ne consacrăm. 

    Vreau să Vă urez sănătate și să Vă îndemn să nu uităm niciodată că puterea exemplului nostru pecetluiește pentru totdeauna imaginea și prestația noastră adevărată, că ceea ce ne dorim sa fim și ceea ce suntem în esență este ușor detectat de către discipolii noștri. Noi ne-am asumat angajamentul să semănăm lumină, dreptate, adevăr... virtuți care configurează proiecția certă a unor caractere care vor face istorie, vor manifesta grijă față de mediul ambiant și vor lua decizii cu impact salvator. Să nu uităm că discipolii noștri devin peste ani continuitatea noastră, că vor fi animați de ideile și aspirațiile cu care am reușit să-i marcăm. Nimeni nu poate deveni MARE fără îndrumători și veghetori pe măsură! Și, dacă am ales să facem educație, să nu uităm că fără Dumnezeu nimic nu este posibil. Or, harul cel divin stă în munca onestă, în conștiința curată și în pasiunea zilnică pentru cunoaștere! 

La mulți ani, mărite profesor!

miercuri, 6 septembrie 2023

Proiectare de lungă durată la disciplina „Arta comportamentului moral”

 

DIDACTIC.RO
    Proiectarea de lungă durată la disciplina opțională „Arta comportamentului moral” clasele V-IX (doi ani de studii) este doar un model, acesta va fi adaptat în dependență de numărul de ore în anul curent de studii. 

CURRICULUM

Proiectare de lungă durată clasele 5-7

Proiectare de lungă durată clasele 8-9

Auxiliar didactic (Caietul elevului) clasele 5/6/7


joi, 10 august 2023

Tabăra din pridvorul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Nisporeni


Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Nisporeni, a organizat în perioada 7-9 august a V-a ediție a taberei „Tabără din pridvorul bisericii: Cateheză, cultură și credință”, care a adunat circa 230 de tineri din întreaga comunitate, transformând parohia într-un loc de bucurie, învățare și spiritualitate timp de trei zile. 
Numele taberei, „Tabăra din pridvorul bisericii”, spune multe despre atmosfera caldă și prietenoasă în care aceasta a avut loc. Programul variat a oferit tinerilor posibilitatea de a se implica în diverse activități educative: de la momentele de rugăciune care au întărit legătura lor cu divinul, până la jocurile de înviorare care au adus zâmbete pe chipurile lor. Tabăra a fost o adevărată oază de spiritualitate și bucurie. 
Pe parcursul taberei copii și tinerii au participat la mai multe ateliere, acestea au fost locul în care creativitatea și cunoașterea s-au unit. Tinerii au avut șansa să exploreze teme religioase și culturale, dezvoltându-și astfel înțelegerea și pasiunea pentru credință. Lectura a oferit un moment de reflecție și învățare, iar tragerile cu arcul și activitățile de handmade au adus în tabără o notă de aventură și distracție. Educația rutieră a fost o modalitate importantă pentru ai învăța pe tineri - regulile de siguranță pe drumurile publice, iar dansul și Baseball au creat atmosfera perfectă pentru socializare și divertisment. 

miercuri, 19 iulie 2023

Un preot din Pelinia organizează de 7 ani tabere pentru copii. „De fiecare dată creștem numărul participanților”


De 7 ani, copii din satul Pelinia, raionul Drochia, petrec vacanțele mai neobișnuit. Aceștia participă la o tabără de zi, unde se joc, socializează și se roagă. Tabăra este organizată chiar de preotul Adrian Ciobanu, care slujește la o biserică din sat. Copii sunt încântați de faptul că pot participa la activități recreative de grup, ateliere de creație și concursuri. 
ALEXANDRU PRIPA-RĂILEAN, participant: „Am mulți prieteni, mă joc sau fotbal sau baschet, mă dau cu bicicleta uneori. Aș vrea să mai stau 10 zile aici sau mai mult, o vară întreagă.” 
 MARIA BORINSCHII, participantă: „Jocurile, copiii, atmosfera. Vorbim, discutăm, ne jucăm, mai multe lucruri interesante.” XENIA ȚURCANU, participantă: „Mă plimb cu prietenii, mă joc baschet, fotbal, mă plimb, fac ruguri, ne jucăm.” 

vineri, 28 aprilie 2023

Apariție editorială: Caiet pentru aprofundarea cunoștințelor religioase în cadrul școlii duminicale

Cartea ,,𝐈𝐞𝐬̗𝐢𝐭-𝐚 𝐒𝐞𝐦𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞 𝐬𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭̗𝐚 𝐒𝐚” lucrată de preotul și profesorul de religie Vasile Manică este deja disponibilă în magazinul bisericesc din cadrul REȘEDINȚEI MITROPOLITANE.

📖Cartea este adaptată principiilor de vârstă (5-8 ani, 9-11 ani și 12-16 ani) cuprinzând cele 53 de pericopele Evanghelice în baza cărora sunt elaborate sarcini didactice interactive și sunt propuse linkuri către diverse desene animate sau filme cu tematică religioasă.

📖Lucrarea apare cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului 𝐕𝐋𝐀𝐃𝐈𝐌𝐈𝐑, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, și conține o prefață semnată de Preasfințitul 𝐈𝐎𝐀𝐍, Episcop al Sorocii, Vicar al Mitropoliei Chișinăului şi al Întregii Moldove. 

📗Preotul Vasile Manica a realizat aceste culegeri în baza experienței acumulate în cadrul activității de predare în cadrul școlii duminicale de la biserica din Ghidighici precum și în cadrul școlii în calitate de profesor de religie.

Cărțile sunt destinate preoților și catiheților pentru a fi folosite în cadrul școlilor duminicale precum și tuturor copiilor și părinților acestora. Caietele de lucru sunt un instrument didactic util tuturor celor care au dorința de al cunoaște pe Dumnezeu prin intermediul jocurilor și a metodelor didactice interactive, dar și de a trăi cu adevărat după învățătura Sfintei Scripturi.

Pentru comenzi, scrieți un mesaj pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/cabinetulmetodic/

luni, 20 martie 2023

Concursul raional „Pesonalități creștine: virtuți și sfințenie”, raionul Strășeni


Concursul raional „Pesonalități creștine: virtuți și sfințenie” s-a desfășurat în data de 15 martie la Biblioteca raională „Mihail Sadoveanu” din Strășeni, în conformitate cu Acordul de Parteneriat dintre Direcția Generală Educație Strășeni și Protopopiatul Strășeni. Scopul evenimentului a fost promovarea valorilor generale umane și a personalităților creștine din raionul Strășeni.

Concursul s-a desfășurat la trei probe de concurs: proba de poezie creștină, proba de desen „Viața Sf. Mitropolit Gavriil pe înțelesul elevilor” și proba - proiect istoric „Personalități creștine a raionului Strășeni”. Elevii din clasele II-XII au participat la aceste probe, iar lucrările lor au fost apreciate de un juriu format din cinci membri, inclusiv șefa Direcției Generale Educație. Lucrările au fost evaluate în funcție de originalitate, creativitate, relevanța temei și nivelul de dificultate.

La proba de desen, elevii au prezentat 27 de lucrări care reflectă activitatea duhovnicească a Sfântului Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni. Cei mai buni la această probă au fost premiați în funcție de categoria lor de vârstă. La categoria I, Manole Miriam de la IP Gimnaziul Rădeni a obținut locul I, iar la categoria a II-a, Vizin Andriana de la același liceu a obținut locul I.

La proba de poezie creștină, 21 de concurenți din mai multe școli din raionul Strășeni au participat cu creații proprii care reflectă viața și activitatea Sfântului Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni. Cei mai buni poeți au fost Derevenco Andrea de la IP Gimnaziul „V. Slobozenco” Micăuți, care a obținut locul I, și Strășeneanu Anastasia de la IP Gimnaziul Căpriana și Olaru Ciprian de la IP Gimnaziul „V. Slobozenco” Micăuți, care au obținut locul II.

În final, toți participanții la concursul de desen au primit mape de desen, acuarelă și un set de pensule. Evenimentul a avut un mare succes, demonstrând interesul elevilor din raionul Strășeni pentru valorile și personalitățile creștine.

vineri, 24 februarie 2023

Portretul ideal al profesorului de religie

Fotografie simbol

„Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. “

(Matei 28:19-20).

      După învierea Sa din morți, Mântuitorul a trimis pe Sfinții Apostoli să propovăduiască evanghelia Sa, dându-le postulatul de apostol, de reprezentant al Lui în lume. Acest testament l-au primit şi urmașii lor până în zilele noastre. Astfel trebuie să înțeleagă şi profesorul de religie misiunea sa: a fost chemat de Dumnezeu printr-o chemare lăuntrică şi a fost trimis să înveţe pe alţii cuvântul lui Dumnezeu. În această slujire, el nu este singur: Dumnezeu i-a promis că-l însoțește şi-l ajută în toate zilele, așa cum a promis şi Sfinților Apostoli.

     Profesorul de astăzi este busola care orientează elevii spre “limanurile mântuirii”, este acea forță interioară care propulsează discipolii săi pe cărările mântuirii bătătorite  de înaintașii noștri care au știut a se ancora în principiul fundamental al vieții – credința în bunul Dumnezeu. Astăzi, ca niciodată, într-o lume debusolată, impardonabilă la valorile adevărate este nevoie ca profesorul de religie, care este un apostol delegat să-și ducă cruce printre generațiile de elevi, este chemat să păstreze cu sfințenie acea mare și neobișnuită comoară care ia fost încredințată – modelarea sufletelor copiilor. Spunea și Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur că: “Sufletul copiilor este ca pânza albă care în orice fel se va vopsi întâi așa va fi până la sfârșit. Chiar de ar vrea cineva să o vopsească cu altă culoare, pururea se arată vopseala cea dintâi.”, adică dacă profesorul știe să contureze chiar de la început cuvântul lui Dumnezeu în sufletul fraged de copil, până spre finalul vieții acel cuvânt va încolți și la un moment dat va da rod însutit de care se va bucura și el și oamenii din jurul său, se va bucura și bunul Dumnezeu.

vineri, 17 februarie 2023

Oră publică la Religie în Instituția Publică Gimnaziul Rădeni

 

În data de 16 februarie 2023, în incinta Instituției Publice Gimnaziul Rădeni, profesoara de Religie, doamna preoteasă MANOLE Olesea, a susținut în cadrul procesului de atestare o lecție publică cu elevii clasei a III-a la subiectul „Duminica – ziua Domnului” și a organizat o activitate extrașcolară cu elevii claselor a II-a – a IX-a dedicată mamei. Activitățile organizate au fost asistate de membrii comisiei de atestare a instituției de învățământ și a invitaților: IORDACHESCU Veaceslav, șef al Cabinetului metodic, profesor de religie grad didactic I (unu) și preotul  GONCEAR Ion, metodist al protopopiatului Strășeni.

Lecția desfășurată cu elevii clasei a III-a a demonstrat relația apropiată dintre elevi și profesoara de religie, precum și atașarea acestora față de disciplina opțională religie. Scopul lecției „Duminica – ziua Domnului” a fost conștientizarea de către elevi a modul în care un creștin trebuie să petreacă „Dies Domine”. Demersul didactic a fost proiectat din perspectiva constructivistă implicând toți elevii prin alternarea metodelor de lucru: individual, în grupuri și frontal. În cadrul lecției elevii au descoperit motivele biblice ale cinstirii zilei de duminică precum și istoricul devenirii acesteia drept zi de odihnă, nu doar pentru noi, cei de astăzi, dar și pentru locuitorii Imperiului Roman din timpul împăratului Constantin cel Mare.

duminică, 12 februarie 2023

Gala Tineretului Ortodox ediția a VII-a: Categoria Profesorul de Religie


    Duminică, 12 februarie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la Universitatea de Stat din Moldova a avut loc Gala Tineretului Ortodox – ediția a VII-a. Evenimentul a fost organizat de către Sectorul Sinodal Activități Pastorale pentru Tineret al Bisericii Ortodoxe din Moldova. 
    Părintele Octavian Moșin, președintele Sectorului, a salutat prezența oaspeților: episcopul Ioan de Soroca, dl Sergiu Brînză, decan al Facultății de Drept din cadrul USM, profesori ai altor facultăți, pedagogi, slujitori, elevi și studenți.
    În baza dosarelor depuse la concursul profesorul anului la ora de Religie, au fost menționați:
    1. Manică Vasile - categoria performanțe la ora de religie, profesorul anului la ora de religie.
    2. Carp Ion - debutul profesional la ora de religie.