miercuri, 1 noiembrie 2023

Oră publică la Religie în IPLT „Hyperion”, or. Durlești


    În data de 30 octombrie 2023, în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic „Hyperion”, or. Durlești, mun. Chișinău, profesorul de Religie, preot-profesor MANICA Vasile, a susținut în cadrul procesului de atestare două lecții publice cu elevii claselor a V-a la subiectul „Crearea lumii văzute” și cu elevii clasei a VIII-a la subiectul „Halloween - tradiție sau păgânism”. 
   Activitățile organizate au fost asistate de membrii comisiei de atestare a instituției de învățământ și a invitaților: IORDACHESCU Veaceslav, șef al Cabinetului metodic, profesor de religie grad didactic I (unu); profesorul BUTNARU Iulian, grad didactic I (unu); MARANDIUC Emilia. Lecția desfășurată cu elevii clasei a V-a a demonstrat competențe digitale avansate, lecția fiind desfășurată în SMART LAB-ul instituției, elevii având ocazia să vizualizeze cu ajutorul ochelarilor 3D planetele, soarele, luna, animalele, plantele și omul -  toate, conform celor 7 zile ale creației.  
    Iar elevii clasei a VIII-a au reflectat critic asupra mesajului sărbătorii de Halloween și și-au creat propria părere având la baza faptele despre apariția acestei sărbători, a modului în care este petrecută această zi. Elevii au analizat mesajul acestei sărbători în baza textului Biblic și au contrapus tradițiile de Halloween cu  tradiții poporului român (colindul, uratul, semănatul etc.). Demersul didactic a fost proiectat din perspectiva constructivistă implicând toți elevii prin alternarea metodelor de lucru: individual, în grupuri și frontal.