marți, 31 martie 2020

Sfaturi pentru profesorii de Religie pe timp de carantină


      Toată lumea este în panică de ceea ce se întâmplă odată cu răspândirea virusului COVID19, autoritățile tuturor statelor întreprind măsuri pentru stoparea răspânirii acestuia, în Republica Moldova până în data de 15 mai este declarată stare de urgență. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a prelungit „vacanța” forțată până la ridicarea stării de urgență, adică până în data de 15 mai. În timp redus MECC a aprobat Metodologia privind continuarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină care vine în ajutorul școlilor, profesorilor și elevilor și le răspunde la multe întrebări legate de organizarea procesului educațional la distanță.
         Profesorii s-au mobilizat exemplar, unii chiar cu exces de zel, și au început predarea-învățarea online, au început să utilizeze o multitudine de platforme online, profesorii au învățat rapid ce sunt și cum se utlizează platformele online de care mai ieri nici nu știau că există. Cele mai des utilizate platforme educaționale online de către profesori sunt: Zoom.us, Google Classroom, studii.md., socrative.com, learning.apps, Kahoot, quizizz.com, Classtime, Wordwall, ClassTools, Onlinetestpad, Microsoft teams, Learning app, Livresq, etc. În acest sens, câteva sfaturi:
1.      Stabiliți la nivel de instituție 2-3 platforme pe care le veți utliza toți profesorii, pentru a nu debusola elevii și a nu pierde timpul învățând platforme noi.
2.      Dacă nu ați stabilit la nivel de instituție, selectați d-voastră 2-3 platforme cu care vă este ușor să lucrați și elaborați materiale. Materialele trebuie să fie interactive și simple în același timp.
3.      Este important să țineți cont de timpul necesar elevilor pentru a rezolva anumite sarcini, dozați timpul și dați sarcini axate pe starea de bine a elevului, cum ar fi: un desen la libera alegere, rostirea unei rugăciuni, lectura din Biblie etc.
4.      Folosiți momentul pentru a implica și părinții în activități: un dialog despre botezul copilului, despre nunta părinților.
5.      Puteți da sarcini pentru 2-3 săptămâni, lectura unei cărți artistice.
În ceea ce privește starea noastră de bine, trebuie să ținem cont de experiența călugărilor și a Sfinților Părinți:
1.      Să respectăm programul de rugăciune;
2.      Să citim cărți duhovnicești și în special Sfânta Scriptură;
3.      Să limităm accesul informației inutile;
4.      Să realizăm un program zilnic de activități;
5.      Să „răscumpărăm vremea căci zilele rele sunt”;
Recomandăm profesorilor de Religie să elaboreze proiecte didactice, care le vor fi de folos în viitor, să revizuiască portofoliul profesional, să lectureze materiale didactice și alte cărți care „așteaptă pe raft”. Dar toate să le primim conform cuvintelor rugăciunii „facă-se voia Ta” de aceea, Cu Dumnezeu înainte!