miercuri, 18 martie 2020

Instrucțiuni pentru preoții parohi și egumenii mănăstirilor Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu amenințarea răspândirii infecției coronavirusului


Instrucțiuni pentru preoții parohi și egumenii mănăstirilor Bisericii Ortodoxe Ruse 
în legătură cu amenințarea răspândirii infecției coronavirusului

Documentul a fost aprobat prin decizia Sfântului Sinod din 17 martie 2020

    Cu dragoste față de credincioși și ca răspuns la solicitarea din partea autorităților sanitare, cu credință fermă în pronia și atotputernicia lui Dumnezeu, se adoptă următoarele reguli, ținând cont de tradiția canonică și liturgică a Bisericii Ortodoxe Ruse.

    Până la ameliorarea situației epidemiologice se recomandă respectarea următoarelor instrucțiuni de către parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse:

În privința împărtășirii cu Sfintele Taine ale lui Hristos:

1. Ținând cont de faptul că jertfa euharistică nu poate fi anulată, căci acolo unde nu există euharistie, nu există viață bisericească, iar Sfântul Trup și Sânge a lui Hristos sunt necesare pentru sănătatea sufletului și a trupului. (Rugăciunile înainte de Sfânta Împărtășanie a Sfântului Ioan Gură de Aur: „binevoiește ca fără de osândă să primesc Sfântul și Preacuratul Tău Trup și Scumpul Tău Sânge, spre tămăduirea sufletului și a trupului”), luând în considerare, practica istorică a Bisericii Ortodoxe în condițiile epidemiilor: de a șterge lingurița după fiecare împărtășire a credincioșilor cu platul (ilitonul) îmbibat cu spirt, urmând ca ulterior acesta să fie spălat iar apa să fie folosită în conformitate cu practicile prevăzute la spălarea platului.

2. Să ofere agheasma după împărtășire în pahare de unică folosință.

3. Să fie folosite mănuși de unică folosință pentru a distribui anafora.

4. Platul (Ilitonul) trebuie folosit doar pentru a proteja Sfintele Taine de căderea pe podea și pentru ștergerea linguriței, iar pentru ștergea buzelor fiecărui credincios să fie folosite prosoape de hârtie cu arderea ulterioară a acestora. Platul (Ilitonul) trebuie spălate după fiecare utilizare liturgică iar apa folosită în conformitate cu practicile prevăzute.

5. Credincioșii să se abțină de la sărutarea potirului.

În ceea ce privește Taina Botezului și Mirungerii

6. Respectați strict practica schimbării și binecuvântării apei pentru fiecare botez în parte. În acest sens, taina Botezului se realizează numai individual, cu dezinfectarea cristelniței.

7. Pentru mirungere și ungerea cu ulei, se va folosi un bețișor cu bumbac (în loc de miruitor) și un prosop de hârtie (în loc de burete), care după utilizare vor fi arse.

În legătură cu Taina Sfântului Maslu

8. La săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de obște, pentru fiecare enoriaș se va folos un bețișor cu bumbac de unică folosință cu arderea ulterioară a acestuia.

Practica pastorală și viața parohială

9. La sfârșitul Sfintei Liturghii și a altor slujbe, în loc de sărutarea crucii se recomandă așezarea acesteia pe capetele enoriașilor.

10. Revenind la practica în uz care a suferit o schimbare în ultimii ani, ungerea cu ulei se va face doar la slujbele cu litie în care are loc binecuvântarea unt de lemnului. În acest caz ungerea cu unt de lemn binecuvântat se va face cu un bețișor cu bumbac de unică folosință cu arderea ulterioară a acestuia. În alte cazuri Evanghelia sau icoana praznicului (Crucea) se va săruta după polieleu și se va oferi binecuvântarea preotului. Evanghelia și icoana (Crucea) va fi dezinfectată după fiecare sărut cu utilizarea unei soluții dezinfectante.

11. Preoții sunt sfătuiți să se abțină de a oferi credincioșilor mâna spre sărutare.

12. Pentru a împărți prescura și pâinea binecuvântată în cadrul Litiei, se vor folosi mănuși medicale de unică folosință.

13. Se va acorda o atenție sporită curățeniei vaselor liturgice, spălându-le complet cu apă clocotită și ștergându-le după fiecare utilizare liturgică.

14. Se suspendă activitatea școlilor duminicale până la o notificare ulterioară.

15. Serviciile sociale ale parohiilor și mănăstirilor, vor oferi în măsura posibilităților, susținerea și livrarea de alimente la domiciliile enoriașilor vârstnici (grupul de risc).

Direcții generale

16. Egumenii mănăstirilor vor  îndemna la respectarea cu strictețe a măsurile generale de igienă, inclusiv cele legate de dezinfectarea mâinilor în timpul zilei (cel puțin o dată la 2 ore).

17. Va fi asigurată aerisirea regulată a bisericilor și a spațiilor comune ale parohiei sau mănăstirii.

18. Vor fi dezinfectate suprafețele mobilierului de uz general din biserici (masa pentru scrierea pomelnicului) precum și mânerele ușilor.

19. Vor fi dezinfectate icoanele din biserici.

20. Preoții și angajații parohiilor, mănăstirilor vor avea grijă de sănătatea lor, iar dacă acuză probleme de sănătate vor informa imediat pe egumen și vor solicita ajutor medical.

21. Egumenii și preoții parohi vor asigura măsurarea obligatorie a temperaturii la începutul zilei de lucru (de exemplu, folosind un termometru fără contact) a preoților și a lucrătorilor bisericii care interacționează cu un număr mare de enoriași.

22. Se va explica enoriașilor că îndeplinirea cerințelor și a restricțiilor prescrise trebuie urmate conform cuvintelor Sfintei Scripturi: „Nu ispiti pe Domnul, Dumnezeul tău” (Matei 4:7). De asemenea, se va explica enoriașilor că, în cazul unor simptome de gripă sau a altor boli contagioase, aceștia trebuie să se abțină de la vizitarea bisericilor în semn de dragoste față de aproapele lor.

Serviciul de presă al Patriarhiei Moscovei și al întregii Rusii