vineri, 28 decembrie 2018

Reuniunea metodică a profesorilor de Religie din mun.Chișinău

Conform planului complex de activitate al Direcției Generale Educație, Cultură, Tineret și Sport a mun. Chișinău în data de 28 decembrie în incinta Liceului Teoretic „M.Eminescu” s-a desfășurat reuniunea metodică a profesorilor de Religie la care au participat profesorii și metodiștii responsabili din toate cele 4 protopopiate ale mun. Chișinău. Reuniunea metodică a fost condusă de către inspectorul la Religie a eparhiei Chișinău - dul Iordachescu Veaceslav.
În debutul ședinței s-au stabilit mai multe chestiuni organizatorice: cum ar fi desfășurarea reuninii metodice din august și decembrie la sediul Direcției Metodice a Mitropoliei Moldovei și nu la Liceul „M.Eminescu” ceea ce este mai convenabil din punct de vedere al amplasării și desfășurării ședințelor. Un alt aspect organizatoric a vizat divizarea numărului mic de instituții în care se predă Religia în mun.Chișinău (aproximativ 20 de instituții) în cele 4 protopopiate, ceea ce crează o separare a profesorilor de Religie și duce la dificultăți în organizarea activităților comune (între instituțiile de învățământ).
Conform agendei reuniunii metodice ce a reflectat și mesajul scrisorii metodice pentru anul curent de studii, s-a abordat tema: „Evaluarea la ora de Religie”, astfel s-au propus modele de teste docimologice pentru diverse clase, profesorii au venit cu prezentarea experienței în evaluarea la ora de Religie, care se realizează conform planificării de lungă durată chiar și în absența notării la lecția de Religie. Profesorii au evidențiat că realizează evaluarea curentă a elevilor dar și cea de la finele unei unități de evaluare prin diverse forme, nu doar testele scrise dar și diverse proiecte: postere, desene și prezentări power-point. 

Inspectorul eparhial la Religie a accentuat importanța semnării acordului de parteneriat între școală și biserică, pentru a evita eventualele conflicte la nivelul comunității educaționale și pentru a realiza evidența activităților comune școală-biserică, aceste acorduri vor avea anexat un plan anual de activități desfășurate în comun.
Un aspect important al Reuniunii a vizat implicarea profesorilor de Religie la concursurile între diverse instituții unde se predă disciplina opțională Religia și la alte concursuri internaționale, cum ar fi concursul de desene și colaje organizat de colegii din România cu titlul „Biserica - locaș de închinare”. În vederea organizării optime a activităților la Religie s-a insistat pe organizarea de concursuri între instituțiile de învățământ unde se predă disciplina opțională Religia cu suportul parohiilor din mun.Chișinău și scoaterea din cadrul formal în cel de activități extracurriculare a orei de Religie care trebuie să vizeze nu teoretizarea credinței în Dumnezeu ci praxiologia relației om-Dumnezeu prin diverse activități organizate de profesorul de Religie din școală și bisericile din mun. Chișinău.
În închiere s-a decis organizarea unei ședințe în acest semestru școlar pentru a planifica activități educative comune.