luni, 7 noiembrie 2022

Seminar regional: „Școala și Biserica: parteneriat în domeniul educației”

În cadrul parteneriatului dintre Eparhia de Cahul și Direcția Generală Educație a Găgăuziei, pe 4 noiembrie, a avut loc Seminarul Metodologic „Școala și Biserica: parteneriat în domeniul educației” cu genericul „Valorile moral-spirituale: ieri și astăzi”.

La seminarul, în cadrul căruia s-au discutat problemele educației moral-spirituale, au participat Anna RUSSU, șef adjunct al Direcției Generale Educație, responsabilă pe domeniul educație, Svetlana MIRONOVA, șeful Oficiului Avocatului Poporului din Comrat, directori, profesori și elevi ai instituțiilor de învățământ, preoți din eparhia de Cahul și Comrat.

Inițiatorul seminarului a fost Episcopia de Cahul și Comrat, care a primit un răspuns pozitiv din partea Direcției Generale de Educație a Găgăuziei, în vederea cooperării pentru găsirea celor mai eficiente modalități de educație morală și spirituală a tinerei generații.

Partea plenară a fost deschisă de eleva clasei a X-a a Liceului. G. Gaydarzhi, mun. Comrat Rimma TENDERRA, care a prezentat un discurs la tema „Lumea prin ochii unui copil”. Avocatul Poporului Svetlana Mironova a vorbit pe larg despre obiectivele prioritare ale politicii de tineret din Republica Moldova.

Şeful adjunct al Direcției Generale Educație, Anna Russu a vorbit despre formarea unei culturi spirituale şi morale în şcoală, realități şi perspective. Profesoara de limba și literatura rusă la Liceu. S. Baranovsky, satul Copceac, Anna ZIBILI a realizat o prezentare la tema „Familia ca factor de socializare a individului”. Prezentări au făcut și preotul Petru KOCHANZHI și protopopul Vasile PLATON.

În cadrul seminarului s-a organizat și un grup de lucru privind metodele de cooperare dintre Biserică și societatea modernă. La final, elevii școlii duminicale din satul Dezghincea au susținut un concert.

Sursa: www.guogagauzii.md