marți, 19 ianuarie 2021

Reuniune metodică „Ora de religie și provocările învățământului on-line”

La sfârșit de an calendaristic, în data de 29 decembrie 2020, a avut loc ședința on-line a metodiștilor responsabili de predarea disciplinei opționale Religia, cu genericul: „Ora de religie și provocările învățământului on-line”. În cadrul reuniunii metodice au fost prezentate principalele repere metodologice în baza cărora se va realiza predarea-învățarea-evaluarea la Religie în aces an școlar, ținând cont de modelele de plan de învățământ aprobat de fiecare instituție în contextul pandemiei. Au fost accentuat modul de completare a Registrului școlar la disciplina Religia și alte opționale, cum ar fi: „Arta comportamentului moral”, „Etica vieții de familie”.

Cu scopul monitorizării situației privind predarea disciplinei opționale Religia în acest an școlar, a fost solicitată metodiștilor completarea – Raportului anual privind studiul disciplinei opționale. În aceeași ordine de idei, a fost remarcat faptul că în acest an școlar în mai multe instituții de învățământ s-a renunțat la studierea disciplinei opționale Religia, argumentând „lipsa de ore” și „lipsa orelor de cerc/extrașcolar”, ceea ce poartă un caracter tendențios și limitează dreptul elevilor și al părinților la alegere.

În cadrul reuniunii metodice au fost reiterate recomandările Sectorul Sinodal Studii și Catehizare al BORu privind predarea și catehizarea în contextul pandemiei de Covid-19 și a învățământului on-line, fiind în același timp prezentate mai multe instrumente utile învățământului on-line.

La finalul ședinței on-line au fost prezentate ultimele apariții editoriale, au fost solicitate demersuri privind decorarea persoanelor din cadrul DGE și a celor din instituțiile de învățământ ce susțin predarea disciplinei opționale Religia, metodiștii fiind informați privind demararea concursului - pentru profesorii de Religie, la următoarele categorii: „Performanțe la ora de religie” și „Profesorul de religie”.

Ședința on-line a fost moderată de șeful Cabinetului metodic – Iordachescu Veaceslav, fiind asistat de către pr. Sergiu Boldirescu – șef al Direcției metodice și dna Angela Levința, metodist coordonator. La ședință au participat 14 profesori-metodiști responsabili din protopopiate.