sâmbătă, 17 noiembrie 2018

Seminar raional al profesorilor de Religie în protopopiatul Anenii Noi

Miercuri 14 noiembrie 2018, în satul Cobusca Nouă din protopopiatul Anenii Noi s-a desfășurat seminarul raional al profesorilor de Religie. Seminarul a fost organizat de către Ana Prodan, specialist principal la Direcția Educație Anenii Noi și pr. Nicolae Goreanu, metodist la Religie pentru protopopiatul Anenii Noi. Seminarul a valorificat subiectul inteligențele multiple în cadrul predării-învățării Religiei și a constat din partea practică - asistența la lecție și partea teoretică în care s-a abordat subiectul inteligențelor multiple, astfel încât preoții și profesorii de Religie care au participat la seminar și-au îmbogățit cunoștințele didactice cu metode interactive de predare.

Seminarul a fost găzduit de IP Gimnaziul Cobusca Nouă și a demarat prin prezentarea instituției și mesajul de bun venit rostit de către directoarea
Gimnaziului dna Lucia Cotorobai, care a făcut referire la principalele realizări ale elevilor instituției precum și a trecut în revistă problemele cu care se confruntă instituția. Dna Lucia Cotorobai a subliniat importanța predării Religiei în școală și a remarcat dăruirea preotului-profesor Nicolae Goreanu, care a susținut în cadrul seminarului o lecție publică la clasa a VII-a cu tema: „Sfântul Constantin Brâncoveanu - domn și martir creștin”. În cadrul seminarului raional s-a prezentat și o activitate extracurriculară cu genericul „Sfinții îngeri-ocrotitorii oamenilor” prilejuită de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. 

Dna Ana Prodan, specialist principal al DE Anenii-Noi, a trecut în revistă principalele realizări ale predării Religiei în școlile din raion, remarcând că în anul școlar 2018-2019 această disciplină opțională se citește în 9 școli. Prezent la eveniment inspectorul la Religie pentru eparhia Chișinăului dul Veaceslav Iordachescu a prezentat materialele metodice realizate către acest an școlar și care vin în ajutorul profesorului de religie: Microproiectarea didactică la Religie pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a IX-a.

Trebuie remarcat faptul că seminarul s-a desfășurat în cadrul unui proiect transfrontalier și a avut invitați de onoare din județul Vaslui, România. Parteneriatul educațional derulat la nivelul direcțiilor de învățământ din raionul Anenii Noi și județul Vaslui a constat dintr-o vizită reciprocă și schimb de experiență între profesorii celor două maluri ale Prutului. Dna Monica Mocanu, inspector Religie din județul Vaslui, a remarcat importanța studiului Religiei în școală și a acoradat un calificativ înalt cunoștințelor elevilor la disciplina Religie.

Protopopul de Anenii Noi pr. Petru Oltu a subliniat importanța promovării valorilor creștine în rândul tinerilor prin intermediul lecțiilor de Religie și a apreciat implicarea în promovarea și susținerea educației creștine prin diplome de onoare acordate directoarei Gimnaziului dna Lucia Cotorobai și dnei Ana Prodan, specialist principal în cadrul direcției de învățământ responsabilă de disciplina Istorie, Geografie și Religie. 

Seminarul s-a desfășurat cu implicarea primarului localității d-lui Andrian Drăguțan și a d-lui Alexandru Cotorobai, director CPA „Aroma” care a venit cu daruri pentru participanți.