- Explicarea conceptului creştin privind sărbătoarea „Naşterea Domnului”.
- Formarea competenţei morale de respect pentru cultura şi tradiţia ortodoxă ale neamului românesc.
- Exersarea colindului ca element important în tradiţia sărbătorii „Naşterea Domnului”.
- Motivarea copiilor la iniţierea Proiectului „Binefacerea”
joi, 15 decembrie 2016
Proiect de activitate - Nașterea Domnului
joi, 24 noiembrie 2016
Manuale pentru clasa a VIII-a
Anunțăm toți factorii interesați despre apariția Manualului de Religie pentru clasa a VIII-a, cultul ortodox.
Acestea se găsesc în vînzare la Direcția metodică de pe teritoriul Mitropoliei Moldovei.
vineri, 11 noiembrie 2016
Concurs Internațional de Religie
joi, 10 noiembrie 2016
Dragi Potenţiali cititori
joi, 3 noiembrie 2016
Manuale de religie
vineri, 21 octombrie 2016
joi, 6 octombrie 2016
Către profesorii care predau la clasele a VII-a
miercuri, 5 octombrie 2016
Sincere felicitări
Vă aducem nişte flori
Vă rugăm a le primi
În cîntarea inimii.
Toate voi le meritaţi,
Dar puţine căpătaţi
Tocmai voi aveţi puţin,
Iar necazuri cîte vin.
vineri, 16 septembrie 2016
marți, 6 septembrie 2016
Centru de zi pentru copii inaugurat la Anenii Noi
Biserica a fost preocupată dintotdeauna de educația tinerilor și iată că pe lângă multiplele activități educaționale, Biserica își propune educarea tinerilor având ca bază valorile creștine ale neamului. În ziua de 4 septembrie 2016, cu prilejul începutului de an școlar în mai multe Biserici s-au săvârșit Tedeum-uri pentru binecuvântarea elevilor și a studenților la învățătură. La Biserica Sf. M. Mc. Dumitru din orașul Anenii Noi sărbătoarea începutului de an școlar a fost marcată de o bucurie dublă: deschiderea unui centru de zi pentru copiii social-vulnerabili din localitate și sfințirea unui spațiu de joacă pentru copii, în imediata apropiere a Bisericii.
Astfel, după Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir s-a săvîrșit slujba de sfințire a centrului de zi pentru copii. Acesta a fost amenajat cu aportul preotului Ioan Valuța, diaconului Ghenadie Valuța și sprijinul Asociației creștine „Ajutor pentru Moldova”. În incinta centrului se vor desfășura activități educaționale pentru copii: ore de meditație după școală și ore de educație moral-spirituală, copii ce vor frecventa centrul de zi vor beneficia și de o masă caldă.
Iordachescu Veaceslav, metodist coordonator în cadrul Direcției Mitropolitane, prezent la eveniment a menționat despre importanța conlucrării tuturor organelor sociale: școală, biserică, primărie în vederea asigurării unei educații de calitate și educării morale a copiilor, menționând că „școala revine în tinda bisericii” pentru a ridica moralitatea decăzută a societății și a oferi modele demne de urmat tinerilor.
Trebuie de menționat că în incinta centrului de zi a fost amenajată și o bibliotecă parohială la care vor avea acces toți creștinii comunității. Toți copii prezenți la inaugurarea centrului de zi și a terenului de joacă au primit dulciuri și înghețată drept răsplată pentru răbdarea și sinceritatea bucuriei împărtășite cu toți cei prezenți la eveniment. Ar trebui să învățăm de la copii simplitatea și bucuria vieții…
https://ortodox.md/centru-de-zi-pentru-copii-inaugurat-la-anenii-noi/
duminică, 4 septembrie 2016
Regulamentul concursului NAȚIONAL „Personalități creștine: virtuți și sfințenie”
vineri, 2 septembrie 2016
Felicitări cu noul an școlar
Felicitări cu noul an școlar. Să fiți mereu îndrăgostiți de copii și de munca pe care o faceți zi de zi. Se merită efortul chiar de veți cîștiga doar un singur suflețel. Aveți nevoie de multă perseverență ca să reușiți. Domnul să vă ajute.
marți, 16 august 2016
Oferta manuale și Raportul de activitate
marți, 9 august 2016
AVIZ
miercuri, 27 iulie 2016
Materiale pentru reuniunile metodice din luna august
- Scrisoarea metodică Religie, pentru anul școlar 2016-2017;
- Curricula la Religie, Liceu, clasele X, XI și XII.
- Planul cadru pentru anul acesta de studii 2016-2017;
- Calendarul anului școlar cu indicarea sărbătorilor din anul școlar 2016-2017;
sâmbătă, 14 mai 2016
Creatori de artă bisericească
Zeci de picturi făcute de copiii au fost expuse pe holul Mitropoliei Moldovei, ele au fost selectate în urma unui concurs de arte plastice dedicat unor personalități creștine. Autorii celor mai bune lucrări au fost premiați cu diplome și cărți bisericești.
sâmbătă, 30 aprilie 2016
Experiența urcușului duhovnicesc
În perioada Postului Mare, în cadrul Gimnaziului nr. 31 din Chișinău s-au desfășurat un șir de activități coordonate de profesorul de religie Veaceslav Iordachescu, menite să aducă mesajul corect al postirii către elevii şi cadrele didactice ale instituției. O parte a activităţilor s-au desfăşurat nemijlocit în cadrul orei de religie, avînd continuitate în etapa de extindere a lecţiei.
În prima săptămîna a Postului Mare, am promovat ca primă treaptă a postirii virtutea iertării, deoarece, după cum spunea pr. Arsenie Boca, „Cine nu poate ierta, nu poate nici posti”. Elevilor le-au fost distribuite inimioare cu citate despre iertare şi au fost îndemnaţi să confecţioneze şi ei asemenea inimioare, cerînd iertare celor cărora le-au greşit.
În a doua săptămînă, ce culminează cu Duminica Sfîntului Grigore Palama, am abordat în cadrul lecţiilor tema rugăciunii, ca fiind a doua treaptă importantă a postului. În acest răstimp, elevii au învăţat rugăciuni, mai ales rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Drept simbol al celei de a doua săptămîni au fost mîinile în rugăciune.
Pentru ca urcuşul duhovnicesc al elevilor să fie mai uşor de autoevaluat, în a treia săptămînă, fiecare dintre ei primit cîte un „calendar al Postului Mare”, în care pentru fiecare zi aveau de colorat o cruce în funcţie de fapta bună pe care au făcut-o: fie s-au rugat pentru cineva, fie au ajutat un sărac, au renunţat la ceva sau au ajutat pe cineva care avea nevoie. Iar prin vizionarea filmului de animaţie „Serafima” cu elevii claselor a IV-a – a V-a, a fost subliniată importanţa purtării cruciuliţei la piept, ca semn al mărturisirii de credinţă.
În a patra săptămînă, elevii au luat cunoştinţă de istoria „Celor 1000 de cocori” şi au învăţat să confecţioneze cocori prin arta origami, ca simbol al păcii şi al urcuşului duhovnicesc, fiind îndemnaţi să-i ajute pe cei mai trişti ca ei, participînd la acţiunea „Donează fericire”, desfăşurată în cadrul instituţiei. Trebuie de menţionat că o parte a cocorilor au fost expediaţi în Japonia, în cadrul acţiunilor desfăşurate de AO „Cernobîl” în cadrul comemorării a celor 30 de ani de la tragicul eveniment.
Cea de a IV-a săptămînă a avut drept simbol fluturele, care ne-a accentuat faptul că putem şi trebuie să ne schimbăm, aducîndu-se drept exemplu şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca. În cadrul acestei săptămîni, elevii au vizionat filmul artistic „Insula”, al cărui mesaj este pocăinţa şi schimbarea vieţii.