joi, 15 decembrie 2016

Proiect de activitate - Nașterea Domnului



Spre atenția tuturor cadrelor didactice, cateheților de la școlile duminicale și a profesorilor de religie propunem o lecție de cateheză consacrată Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Activitatea este proiectată pentru a fi realizată în cadrul școlilor dumincale dar poate fi adaptată și pentru lecția de religie în școală (ciclul primar). Drept obiective ale activității educative sunt:  
  1. Explicarea conceptului creştin privind sărbătoarea „Naşterea Domnului”.  
  2. Formarea competenţei morale de respect pentru cultura şi tradiţia ortodoxă ale neamului românesc.
  3. Exersarea colindului ca element important în tradiţia sărbătorii „Naşterea Domnului”.
  4. Motivarea copiilor la iniţierea Proiectului „Binefacerea”
Anexat propunem prezentarea power-point și proiectul de lecție-cateheză, realizat în baza cărții - „Nașterea miraculoasă: Despre noaptea de Crăciun”, concepție Ana Butnaru, Anastasia Radu-Tătaru, Ed. Cuvântul-ABC, Chișinău - 2013


NAŞTEREA MIRACULOASĂ: 



joi, 24 noiembrie 2016

Manuale pentru clasa a VIII-a



Anunțăm toți factorii interesați despre apariția Manualului de Religie pentru clasa a VIII-a, cultul ortodox.

Acestea se găsesc în vînzare la Direcția metodică de pe teritoriul Mitropoliei Moldovei.

Vă aşteptăm la Direcţia metodică, str. Bucureşti 119, mun. Chişinău între orele 10.00- 16.00.
Telefon de contact: 022-203-577.

vineri, 11 noiembrie 2016

Concurs Internațional de Religie

Îndemnăm toți profesorii să se implice într-un concurs online la Religie, pentru elevii claselor V-XII.


Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Colegiul Național Pedagogic Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, organizează prima ediție a Concursului internațional de religie ortodoxă,  intitulat „Alături de Hristos într-o Europă globalizată”.
Concursul se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal din întreaga Europă care beneficiază de educație religioasă, atât în școlile de stat cât și în școlile parohiale.
Concursul se desfășoară online, pe baza unui link care va fi distribuit tuturor factorilor educaționali pentru ca acesta să ajungă în posesia elevilor.
Parteneriat  - pentru instituțiile care doresc să încheie acord de parteneriat.
Suportul de curs pe care trebuie să-l aibă în atenție preoții, profesorii și elevii, adaptând pregătirea după temele date în suport.

Solicităm ca preoții, profesorii, respectiv cateheții care doresc să se înscrie la concurs, să trimită un email de confimare a participarii la concurs pe adresa: timis_ionita@yahoo.com

joi, 10 noiembrie 2016

Dragi Potenţiali cititori


Publicaţia de cultură creştin-ortodoxă pentru copii şi adolescenţi Scara spre Cer vă invită să faceţi o călătorie minunată în viaţa duhovnicească a meleagului nostru, să luaţi cunoştinţă de trecutul şi prezentul ortodoxiei din Republica Moldova şi din lume, cu efectuarea unor pelerinaje imaginare în diferite locuri sfinte aflate în ţara noastră şi peste hotarele ei. 

Cu ziarul Scara spre Cer veţi fi informaţi despre lumea cărţilor contemporane ortodoxe, editate în Republica Moldova, România etc. Totodată, veţi avea posibilitatea să adunaţi o mică bibliotecă personală sau colectivă, participând la diferite concursuri anunţate în cadrul publicaţiei. 

Vă dorim ca citirea ziarului “Scara spre Cer” să vă aducă bucurie şi linişte sufletească, să vă ajute să înaintaţi pe calea îngustă a credinţei ortodoxe, a agonisirii virtuţilor şi a dragostei pentru aproapele. Suntem siguri că veţi găsi în paginile publicaţiei mai multe materiale pentru înălţarea sufletului şi luminarea minţii. 

joi, 3 noiembrie 2016

Manuale de religie



În atenţia protopopilor, inspectorilor şcolari din episcopii, metodiştilor şi profesorilor de religie.

Vă informăm că au fost tipărite manualele de Religie pentru clasele I-VII.
Costul unui manual este de 40 de lei.
Vă aşteptăm la Direcţia metodică, str. Bucureşti 119, mun. Chişinău între orele 10.00- 16.00.
Telefon de contact: 022-203-577.

În decurs de o săptămână urmează să apară şi manualul de clasa a VIII-a, iar peste două-trei săptămâni şi cel de clasa a IX-a. În acest context, rugăm să faceți oferta pentru manualele de clasa a VIII-a și a IX-a.

www.predare-religie.blogspot.md

joi, 6 octombrie 2016

Către profesorii care predau la clasele a VII-a

Doamne ajută, 

stimați preoți și profesori, vă felicit cu ocazia Zilei profesionale și vă urez multă răbdare și dragoste pentru copii, doar așa munca titanică va fi mult mai ușoară și veți primi bucuria propovăduirii cu timp și fără timp.

Vin cu rugămintea către d-voastră de a aplica la lecții proiectele pentru clasa a 7-a și de a realiza o reflecție în urma fiecărui proiect aplicat: ce a fost bine, ce nu a fost bine sau puteți realiza o analiză SWOT (puncte tari, slabe, oportunități și temeri), acest lucru va ajuta IȘE să îmbunătățească proiectele și să vedem unde trebuie să intervenim. Reflecțiile și analizele d-voastră pot fi trimise scanat sau în format electronic pe această adresă de email (religie@mail.ru). Puteți realiza analiza după o serie de lecții și să veniți cu sugestii: nu m-am încadrat în timp, sarcina a fost prea simplă/complicată, neînțeleasă pentru copii, recomand înlocuirea acestei sarcini cu o alta, etc.

miercuri, 5 octombrie 2016

Sincere felicitări

Dragii mei PROFESORI DE RELIGIE,
vin în această seară cu cele mai sincere urări de bine și împliniri pentru fiecare dintre Domniile Voastre. Vă doresc mult curaj și răbdare, căldură pentru fiecare suflețel.... Dăruirea nu poate fi cu nimic măsurată, dar ea se întoarce ca bumerangul peste ceva timp la sursă... Să vă bucurați de recunoștința discipolilor Dvs.
Cu mult respect Vă închin 
COLINDUL PENTRU PROFESORI (versuri Gr. Vieru):
Dragii noştri profesori
Vă aducem nişte flori
Vă rugăm a le primi
În cîntarea inimii.
Toate voi le meritaţi,
Dar puţine căpătaţi
Tocmai voi aveţi puţin,
Iar necazuri cîte vin.

marți, 6 septembrie 2016

Centru de zi pentru copii inaugurat la Anenii Noi


Odată cu sunetul clopoțelului și a începutului noului an școlar, tot mai clar se fac reauzite cuvintele Mântuitorului „Lăsați copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu” (Marcu 10:14). Școala după cum bine se știe s-a născut în tinda bisericii iar primele cărți de citire au fost Ceaslovul și Psaltirea, după cum menționa și Ion Creangă în „Amintiri din copilărie” „…ești acum la ceaslov, și mâine-poimâine ai să treci la psaltire, care este cheia tuturor învățăturilor”.

Biserica a fost preocupată dintotdeauna de educația tinerilor și iată că pe lângă multiplele activități educaționale, Biserica își propune educarea tinerilor având ca bază valorile creștine ale neamului. În ziua de 4 septembrie 2016, cu prilejul începutului de an școlar în mai multe Biserici s-au săvârșit Tedeum-uri pentru binecuvântarea elevilor și a studenților la învățătură. La Biserica Sf. M. Mc. Dumitru din orașul Anenii Noi sărbătoarea începutului de an școlar a fost marcată de o bucurie dublă: deschiderea unui centru de zi pentru copiii social-vulnerabili din localitate și sfințirea unui spațiu de joacă pentru copii, în imediata apropiere a Bisericii.

Astfel, după Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir s-a săvîrșit slujba de sfințire a centrului de zi pentru copii. Acesta a fost amenajat cu aportul preotului Ioan Valuța, diaconului Ghenadie Valuța și sprijinul Asociației creștine „Ajutor pentru Moldova”. În incinta centrului se vor desfășura activități educaționale pentru copii: ore de meditație după școală și ore de educație moral-spirituală, copii ce vor frecventa centrul de zi vor beneficia și de o masă caldă.

Iordachescu Veaceslav, metodist coordonator în cadrul Direcției Mitropolitane, prezent la eveniment a menționat despre importanța conlucrării tuturor organelor sociale: școală, biserică, primărie în vederea asigurării unei educații de calitate și educării morale a copiilor, menționând că „școala revine în tinda bisericii” pentru a ridica moralitatea decăzută a societății și a oferi modele demne de urmat tinerilor.

Trebuie de menționat că în incinta centrului de zi a fost amenajată și o bibliotecă parohială la care vor avea acces toți creștinii comunității. Toți copii prezenți la inaugurarea centrului de zi și a terenului de joacă au primit dulciuri și înghețată drept răsplată pentru răbdarea și sinceritatea bucuriei împărtășite cu toți cei prezenți la eveniment. Ar trebui să învățăm de la copii simplitatea și bucuria vieții…

https://ortodox.md/centru-de-zi-pentru-copii-inaugurat-la-anenii-noi/

duminică, 4 septembrie 2016

Regulamentul concursului NAȚIONAL „Personalități creștine: virtuți și sfințenie”

      Concursul „Personalități creștine: virtuți și sfințenie” (ediția a II-a) este organizat de Mitropolia Moldovei (Direcția Metodică), în colaborare cu Ministerul Educației, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, Asociația pentru Educație Creștin-Ortodoxă, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău (DGETS).

Obiectivele concursului:
-            Formarea conștiinței și identității naționale, promovarea valorilor general-umane și a aspirațiilor de intergrare europeană ale societății.
-            Cunoașterea și respectarea alterității spirituale.
-            Valorizarea identității și stabilirea de relații de înțelegere și respect cu cei din jur.
-            Dezvoltarea creativităţii şi cultivarea abilităţilor de comunicare/prezentare.

Concursul se desfășoară în patru etape:
         ETAPA I-a - în instituțiile de învățământ pe parcursul lunii februarie 2017 la 3 probe. La etapa următoare participă deținătorii primului loc conform procesului verbal al membrilor juriului din unitățile școlare.
         ETAPA a II-a - etapa raională (la nivelul protopopiatelor) până la 31 martie 2017 la 3 probe. La etapa următoare participă deținătorii primului loc conform procesului verbal al membrilor juriului.
         ETAPA a III-a - la nivelul Episcopiei de Chişinău, vor participa deținătorii locului I-i, se vor trimite lucrările și ofertele de participare pe adresa: or. Chișinău, str. Bucureşti 119, telefoane de contact: 022 203 577; 069608115, 079525268, și inspmetod.mm@gmail.com, până la data de 28 aprilie 2017, conform modelului - Anexa 1. Concursul se va desfășura la Chișinău în data de 18-19 mai 2017.
         ETAPA a IV-a – la nivel republican, vor participa învingătorii (deținătorii locului I-i) din fiecare episcopie.

Concursul constă din trei probe:

vineri, 2 septembrie 2016

Felicitări cu noul an școlar


Felicitări cu noul an școlar. Să fiți mereu îndrăgostiți de copii și de munca pe care o faceți zi de zi. Se merită efortul chiar de veți cîștiga doar un singur suflețel. Aveți nevoie de multă perseverență ca să reușiți. Domnul să vă ajute.

Vă rog să trimiteți comanda de manuale, inclusiv clasa a VIII-a. Vă așteptăm să ridicați donația de carte, cîte 6 ex. pentru fiecare bibliotecă școlară. Acesta va fi un bun prilej de relaționare cu școala.

Oferta de manuale se indică în acest document.

Așteptăm și comenzi pentru Proiectarea didactică cl.7 și cea de lungă durată cl.1-9.

Donația de carte poate fi consultată aici pentru fiecare raion în parte.

marți, 16 august 2016

Oferta manuale și Raportul de activitate

Până la data de 15 septembrie așteptăm oferta de manuale pentru clasa I-VII, planificări de lungă durată și proiectarea didactică pentru clasa a VII-a. Oferta poate fi prezentată pe adresa de email a dnei Angela Levința (sau: inspmetod.mm@gmail.com) sau aici în comentarii.


Preacucernici Părinţi,
Vă rog să luaţi legătura cu Direcţiile Educaţie din raion şi să ne expediaţi, în regim de urgenţă:

1) Raportul privind predarea religiei în raion pentru anul şcolar 2015-2016 (cei care nu aţi prezentat informaţia) 
2) Planul de activitate al metodistului pentru anul şcolar 2015-2016, după cum urmează:
- seminare de formare şi informare a profesorilor de religie, lecţii publice (data, localitatea, responsabil, Telefon contact)
- Activităţi extracurriculare raionale
- Formarea continuă a profesorilor de religie
- Bibliotecile parohiale


marți, 9 august 2016

AVIZ

Marți, 16 august 2016, la ora 9:00, în incinta sediului Mitropolitan, va avea loc reuniunea anuală a Metodiștilor responsabili de predarea Religiei din protopopiate.

Agenda seminarului: 
1. Evaluarea rezultatelor Seminarului Metodologic Republican ediția a VI-a, 2016. 
2. Scrisoarea metodică la religie pentru anul școlar 2016-2017. Obiectivele noului an școlar 2016-2017. 
3. Prezentarea Curriculei la Religie pentru Liceu. 
4. Concursul republican „Personalități creștine: Virtuți și Sfințenie”. 
5. Prezentarea materialelor didactice pentru noul an de studiu. 
6. Formarea de lungă durată, formarea preoților, recalificarea.



Citiţi mai multe articole interesante pe siteul http://mitropolia.md/aviz-2/

miercuri, 27 iulie 2016

Materiale pentru reuniunile metodice din luna august

Cabinetul metodic vă pune la dispoziție pentru noul an școlar și pentru reuniunile metodice din luna august, următoarele documente:








*Notă: Anul de studii 2016-2017 se încadrează în 37 de săptămîni complete, o săptămînă o scădem deoarece zilele de vacanță sunt luate din săptămîna a 10-a (2 zile), și din săptămîna a 26-a (3 zile), altă săptămînă o scădem căci S.1 (2 zile) și S.37 (3 zile) formează o singură săptămînă completă. În total avem 35 de săptămîni de studii la treapta gimnazială, 34 la treapta primară și clasele absolvente (IX și XII).





sâmbătă, 14 mai 2016

Creatori de artă bisericească

 Zeci de picturi făcute de copiii au fost expuse pe holul Mitropoliei Moldovei, ele au fost selectate în urma unui concurs de arte plastice dedicat unor personalități creștine. Autorii celor mai bune lucrări au fost premiați cu diplome și cărți bisericești.



sâmbătă, 30 aprilie 2016

Experiența urcușului duhovnicesc

În perioada Postului Mare, în cadrul Gimnaziului nr. 31 din Chișinău s-au desfășurat un șir de activități coordonate de profesorul de religie Veaceslav Iordachescu, menite să aducă mesajul corect al postirii către elevii şi cadrele didactice ale instituției. O parte a activităţilor s-au desfăşurat nemijlocit în cadrul orei de religie, avînd continuitate în etapa de extindere a lecţiei.

În prima săptămîna a Postului Mare, am promovat ca primă treaptă a postirii virtutea iertării, deoarece, după cum spunea pr. Arsenie Boca, „Cine nu poate ierta, nu poate nici posti”. Elevilor le-au fost distribuite inimioare cu citate despre iertare şi au fost îndemnaţi să confecţioneze şi ei asemenea inimioare, cerînd iertare celor cărora le-au greşit.

În a doua săptămînă, ce culminează cu Duminica Sfîntului Grigore Palama, am abordat în cadrul lecţiilor tema rugăciunii, ca fiind a doua treaptă importantă a postului. În acest răstimp, elevii au învăţat rugăciuni, mai ales rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Drept simbol al celei de a doua săptămîni au fost mîinile în rugăciune.

Pentru ca urcuşul duhovnicesc al elevilor să fie mai uşor de autoevaluat, în a treia săptămînă, fiecare dintre ei primit cîte un „calendar al Postului Mare”, în care pentru fiecare zi aveau de colorat o cruce în funcţie de fapta bună pe care au făcut-o: fie s-au rugat pentru cineva, fie au ajutat un sărac, au renunţat la ceva sau au ajutat pe cineva care avea nevoie. Iar prin vizionarea filmului de animaţie „Serafima” cu elevii claselor a IV-a – a V-a, a fost subliniată importanţa purtării cruciuliţei la piept, ca semn al mărturisirii de credinţă.

În a patra săptămînă, elevii au luat cunoştinţă de istoria „Celor 1000 de cocori” şi au învăţat să confecţioneze cocori prin arta origami, ca simbol al păcii şi al urcuşului duhovnicesc, fiind îndemnaţi să-i ajute pe cei mai trişti ca ei, participînd la acţiunea „Donează fericire”, desfăşurată în cadrul instituţiei. Trebuie de menţionat că o parte a cocorilor au fost expediaţi în Japonia, în cadrul acţiunilor desfăşurate de AO „Cernobîl” în cadrul comemorării a celor 30 de ani de la tragicul eveniment.

Cea de a IV-a săptămînă a avut drept simbol fluturele, care ne-a accentuat faptul că putem şi trebuie să ne schimbăm, aducîndu-se drept exemplu şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca. În cadrul acestei săptămîni, elevii au vizionat filmul artistic „Insula”, al cărui mesaj este pocăinţa şi schimbarea vieţii.