marți, 30 aprilie 2024

Seminar la disciplina opțională Religie, raionul Florești


    La data de 26 aprilie, Protopopiatul Florești în colaborare cu Direcția Generală Educație Florești a desfășurat Seminarul metodologic raional la disciplina Religie, cu genericul „Sub lumina Învierii”. 
    Agenda Seminarului a cuprins o oră publică cu tema: „Învierea Domnului”, susținută de protoiereul Victor Plămădeală, metodist al protopopiatului Florești, profesor de religie, deținător al gradului didactic I, în cadrul căreia elevii au aflat despre importanța Învierii Domnului pentru omenire, cât și au povestit despre tradițiile și obiceiurile creștinilor la sărbătoarea Sfintelor Paști. 
    În a doua parte a întrunirii s-a desfășurat o activitate extracurriculară în cadrul căreia s-a discutat despre importanța promovării valorilor creștine la tineri prin intermediul metodelor: proiectul, parteneriatul și acțiuni de caritate. Drept model de proiect la religie, elevii au prezentat proiectul de cercetare pe despre istoria bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Băhrinești, raionul Florești. 
    La sfârșitul activității s-au făcut concluzii și propuneri privind eficientizarea predării obiectului opțional Religia.





vineri, 19 aprilie 2024

A V-a ediție a concursului „Personalități creștine: virtuți și sfințenie” în protopopiatul Strășeni


    Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Filaret, care este protopopul raionului Strășeni, și cu implicarea doamnei Lucia Caciuc, Șefa Direcției Generale Educație Strășeni, în baza parteneriatul dintre Protopopiatul Strășeni și DGE Strășeni miercuri, 17 aprilie, s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Concursului „Personalități Creștine: Virtuți și Sfințenie”.

Concursul a cuprins trei probe distincte: proba de poezie creștină, de creație proprie; proba de desen cu tema „Biserica - casa lui Dumnezeu” și proba de film intitulată „Pe emisfera dinspre Dumnezeu”. În cadrul probei de poezie creștină - creație proprie, intitulată „Tu, care porți lacrima lui Dumnezeu”, au participat 33 de elevi din clasele 2-9, prezentând poezii ce au ilustrat frumos relația copiilor cu Domnul Iisus, care bate la ușa inimilor fiecărui credincios. Proba de desen, cu tema „Biserica - casa lui Dumnezeu”, a adunat zeci de lucrări realizate în stiluri variate, în care elevii au ilustrat Biserica din localitatea lor. Iar în cadrul probei de film, intitulată „Pe emisfera dinspre Dumnezeu”, au fost prezentate 11 filme documentare despre Biserica din localitate, evidențiind aspecte istorice, culturale și religioase ale Bisericii ca comunitate și locaș de cult, precum și personalitățile creștine remarcabile din zonă.

joi, 11 aprilie 2024

A IV-a ediție a concursului online „Ora de Religie: cunoaștere și devenire spirituală”

    Pentru a trezi motivația participării la orele de religie și a oferi finalitate și feedback atât elevilor, cât și profesorilor ca o satisfacție pentru munca depusă și misiunea mărturisirii lui Dumnezeu în prag de Postul Mare, în perioada 15-16 martie 2024 s-a organizat concursul online „Ora de Religie: cunoaștere și devenire spirituală”.  Concursul este o formă a mărturisirii lui Dumnezeu, prin aplecarea spre studiul biblic, prin participarea la orele de religie, prin timpul dedicat studiului învățăturilor celor sfinte și prin răspunsul fiecărui copil la chemarea din partea lui Dumnezeu.

    Concursul a fost organizat de către Cabinetul metodic al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove în colaborare cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport a mun. Chișinău și se află la cea de a IV-a ediție. În acest an au participat circa 150 de elevi din 18 instituții de învățământ. Rezultatele obținute, denotă munca asiduă, lecție de lecție, a profesorilor de Religie, căci elevii au demonstrat cunoașterea aprofundată a temelor studiate conform curriculumului școlar.